2018 Lellebel Heroes

Hoffelijk Hallootje lieve onderdane,

In 2018, Laaglandische jaartelling, werde wij door onze lieve Desirée gevraagd of wij onderdeel wilde zijn van een expositie in de Lellebel over persone die voor haar zeer relevant ware in de dragwereld, transgenderscene en de Lellebel. U begrijpt dat wij dat blijverrast een hele eer vonde om in zo’n divers en illuster gezelligeschap te moge verkere! Aldus vroege wij Joke om een olijk kiekje van ons te make terwijl wij ons boge over een kort en beknopt schrijve om wat duiding te geve aan onderdane die ons mogelijk nog niet zo goed kende.

Voorwoord bij de expositie:
In Café Lellebel werd in 2018 een expositie gehouden van 82 portretten van mensen uit de dragwereld en transgenderscene, mensen die veelal vergeten zijn of van mensen waarvan velen nooit hebben gehoord, omdat het mensen betreft die liever op de achtergrond blijven. Mensen als Miss Thandi, Prinses Lesley, Daisy Dynamite, Sally Bowles, Hellun Zelluf, ome Joop Peters, Aäicha Bergamin, Jet lag, Corry Broccoli, Bronja & Thea Jongejans, Mikel Haman, Fabiolo & Yvon Kraaijeveld.

Ook de mensen die Hans Wijtenburg zelf vereert en van wie hij veel heeft opgestoken, en volgens Hans niet mochten ontbreken, mensen van de Lellebel zelf, mensen die hebben meegewerkt aan de musical, uitstapjes en andere evenementen of achter de bar hebben gestaan en een luisterend oor boden aan de gasten die net uit de kast komen en in de Lellebel hun heil vinden.

In die gezellige mengelmoes van diversiteit bevinden zich ook talloze artiesten die soms belangeloos optreden en die horen bij de incrowd van de Lel. Daarnaast konden ook de belangrijkste mensen in de transgenderscene in Amsterdam van toen en nu niet worden overgeslagen. Daarbij stond Hans voor moeilijke keuzes: wie zijn voor mij en de Lellebel nu de échte heroes en besloot hij zo weinig mogelijk mensen uit te sluiten. “Iedereen heeft zijn waarde voor onze gemeenschap en voor de dierbare veilige haven Lellebel”. Deze expositie was voor Hans een soort van proeftuin voor het Transgendermuseum i.o. gewijd aan 28 onderwerpen die zijn vastgesteld en die iets vertellen over de boeiende wereld van Transgenders.